Opowieść z Nigerii „Niebo w oddali”, czyli bierz, ile potrzebujesz – nie więcej

Osato dowiedziała się, jak ważne są wdzięczność i szacunek za dary Ziemi, która codziennie nas nimi karmi. Nie marnuj jedzenia. Na Ziemi jest wystarczająca ilość żywności dla wszystkich ludzi i wystarczyłoby jej na długie lata, gdybyśmy wszyscy kupowali i jedli, ile nam rzeczywiście potrzeba – nie więcej. Możemy wspierać nasza planetę poprzez zakupy, rozwój ekologicznego rolnictwa, które chroni glebę i wodę dla przyszłych pokoleń.
Sam(a) też możesz hodować w domu zdrowe jedzenie – kiełki, to proste.
1. Potrzebny nam jest słoik, plastikowe sitko i nasionka. (Nasionka najlepiej jest kupować w sklepach ekologicznych, wówczas mamy pewność, że nasionka nie są pokryte pestycydami.)
2. Nasionka wkładamy do wody na około cztery godziny.
3. Wyjmujemy z wody i wkładamy do sitka, które kładziemy na brzeg słoika.
4. Do słoika nalewamy wodę, która nie może jednak dotykać sitka.
5. Słoik stawiamy w cieniu w temperaturze pokojowej.
6. Raz dziennie przelewany nasionka wodą – muszą być wilgotne.
7. Kiełki zaczynają kiełkować! Smacznego!